Hava Durumu

#Milli Uzay Programı

giresunsonhaber - Milli Uzay Programı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Milli Uzay Programı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin ilk ay görevi için geri sayım başladı Haber

Türkiye’nin ilk ay görevi için geri sayım başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Ay Araştırma Programı kapsamında gerçekleştireceği ilk Ay görevi hakkında açıklamalarda bulundu. Kacır, Türkiye’nin uzay çalışmalarında yeni bir döneme girildiğini belirtti. ANKARA (İGFA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ay Araştırma Programı kapsamında Türkiye’nin gerçekleştireceği ilk Ay göreviyle ilgili Ankara’da basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında yürütülen çalışmaların önemli aşamalarından biri olan Ay göreviyle, Türkiye’nin uzay ve Ay araştırmalarındaki kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bakan Kacır, açıklamasında Türkiye’nin uzay teknolojilerinde kendi yetkinliklerini geliştirme hedefinin altını çizerken, Ay Araştırma Programı’nın ülkenin uzay çalışmalarında kritik bir adım olduğunu vurguladı. Üretim, montaj ve entegrasyon faaliyetlerini tamamladıkları Ay uzay aracını sistem seviyesi çevresel testlerinin gerçekleştirilmesi için TUSAŞ'a uğurladıklarını belirten Bakan Kacır, 2027'nin ilk aylarında uzaya uğurlamayı planladıklarını kaydetti. Bakan Kacır, gerçekleştirilecek çalışmalarla bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve uzay alanında milli kapasitenin daha da ileri taşınmasının amaçlandığını kaydetti. Türkiye'nin İlk Ay Görevi Başlıyor Bakanımız Sayın @mfatihkacir, Ay Araştırma Programı'nda Basın Açıklaması yapıyor. ???? Ankara ???? #CanlıYayınhttps://t.co/gxwHygr9Vx — Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (@TCSanayi) September 14, 2026

Türkiye’den uzayda tarihi adım... Artemis Mutabakatı’na imza atıldı Haber

Türkiye’den uzayda tarihi adım... Artemis Mutabakatı’na imza atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Ay ve diğer gök cisimlerine yönelik sivil uzay faaliyetlerinde uluslararası iş birliğini hedefleyen Artemis Mutabakatı’na imza attığını açıkladı. Kacır, Türkiye’nin ilk Ay görevini gelecek yıl gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. ANKARA (İGFA) - Türkiye, uzay alanındaki uluslararası iş birliklerini güçlendirecek önemli bir adım attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, NASA Genel Merkezi’nde düzenlenen törende Artemis Mutabakatı’na (Artemis Accords) Türkiye adına imza atıldığını açıkladı. Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mutabakatın Ay ve diğer gök cisimlerine yönelik sivil uzay faaliyetlerinde uluslararası iş birliğini teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. UZAY FAALİYETLERİNDE BARIŞÇIL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ BİRLİĞİ Artemis Mutabakatı kapsamında uzay faaliyetlerinin barışçıl amaçlarla yürütülmesi, şeffaflık, bilimsel verilerin paylaşılması ve uzaydaki tarihi alanların korunması gibi taahhütler bulunuyor. Türkiye’nin uzayın barışçıl, sürdürülebilir ve tüm insanlığın ortak yararına olacak şekilde keşfedilmesi ve kullanılması hedefi doğrultusunda uluslararası iş birliklerini geliştirmeye devam edeceğini belirten Kacır, anlaşmanın Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. İLK AY GÖREVİ GELECEK YIL Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki bir sonraki önemli hedefinin Ay Araştırma Programı olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda yürütülen Milli Uzay Programı kapsamında hayata geçirilen Ay Araştırma Programı’nın ilk görevinin gelecek yıl gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten Kacır, bu görevin Türkiye’nin uzay teknolojileri geliştirme yolculuğunda önemli bir aşama olacağını kaydetti. 77. ULUSLARARASI UZAY KONGRESİ ANTALYA’DA Öte yandan Türkiye ayrıca gelecek yıl önemli bir uzay etkinliğine ev sahipliği yapacak. 77. Uluslararası Uzay Kongresi, 5-9 Ekim 2026 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek. Bakan Kacır, kongreye dünyanın dört bir yanından yaklaşık 10 bin katılımcının beklendiğini belirterek, etkinlikte uzayın geleceğinin uluslararası katılımla ele alınacağını ifade etti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.