
Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi
Her yıl dünya çapında yaklaşık dört milyon bebek, doğumdan sonraki ilk ayında yaşamını yitirmektedir.
Bu kayıpların üç milyonu yaşamının ilk haftasında gerçekleşmektedir. Yenidoğanlar, daha büyük çocuklardan farklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir.
Ölüm sebepleri arasında doğum asfiksisi, erken doğumlar ve doğumsal anomaliler ön plana çıkmaktadır.
Doğum asfiksisi, dünya genelinde dört milyon yenidoğan ölümünün %23'ünü oluşturmaktadır ve önlenebilir bu durumun ciddiyetini artırmaktadır.
Yenidoğanlar için en iyi bakım yöntemini sağlamak adına Neonatal Resüsitasyon son derece önem taşımaktadır. Ülkemizde, asfiksiden kaynaklanan ölümler ve kalıcı hasarların önüne geçmek amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) uygulanmaktadır.
Bu program dahilinde ülke genelindeki doğum bölümlerinde görev yapan ve yenidoğanlarla ilgilenen tüm sağlık çalışanlarının standart canlandırma tekniklerini öğrenmesi amacıyla Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Uygulayıcı Eğitimleri verilmektedir.
Bu doğrultuda, Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde NRP Uygulayıcı Eğitimi gerçekleşti.
Kurs, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bulancak Devlet Hastanesi, Espiye Devlet Hastanesi, Tirebolu Devlet Hastanesi, Doğankent İlçe Devlet Hastanesi, Görele Op. Dr. Ergun Özdemir Devlet Hastanesi, Şebinkarahisar Devlet Hastanesi, Dereli İlçe Devlet Hastanesi, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Özel Ada Hastanesi ve Özel Kent Hastanesinden toplam 48 sağlık çalışanının (Doktor, Ebe, Hemşire, ATT, AABT, Anestezi Teknisyeni) katılımıyla gerçekleştirildi.
Eğitimin son gününde düzenlenen törende, Giresun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İskender Aksoy, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal Özek ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Köksal katılımcılara sertifikalarını takdim etti.