MİLLETVEKİLİ “MÜJDE” DEDİ, TSO BAŞKANI REVİZYON TALEBİNİ BAKANA İLETTİ

Milletvekili Nazım Elmas, Giresun Liman Kavşağı Dal-Çık Projesi sözleşmesinin 4 Haziran 2026'da imzalandığını ve sürenin 400 gün olduğunu açıkladı. . TSO Başkanı H. Çakırmelikoğlu ise teknik kaygılarla Bakan M. Fatih Kacır'dan revizyon talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2026 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2026 15:00
DAL-ÇIK PROJESİNDE YENİ DÖNEM: MİLLETVEKİLİ “MÜJDE” DEDİ, TSO BAŞKANI REVİZYON TALEBİNİ BAKANA İLETTİ Giresun Liman Kavşağı bölgesinde yapılması planlanan Dal-Çık Projesi, bir kez daha kentin gündemine oturdu.

.

AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, 4 Haziran 2026’da sözleşmenin imzalandığını ve 400 günlük sürenin başladığını duyururken, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile yaptığı görüşmede projeye ilişkin teknik kaygıları ve revizyon taleplerini gündeme taşıdı.

.

Giresun’un şehir içi ulaşımında uzun süredir tartışma konusu olan Liman Kavşağı Dal-Çık Projesi, bu kez iki farklı açıklamayla kamuoyunun gündemine geldi.

Bir yandan AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, projede sözleşmenin imzalandığını duyurarak sürecin yeni bir aşamaya geçtiğini açıklarken, diğer yandan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile yaptığı görüşmede projenin teknik ve şehircilik yönünden yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Böylece Giresun kamuoyunda dikkat çeken bir tablo ortaya çıktı. Milletvekili Elmas projeyi şehir içi ulaşım için önemli bir yatırım olarak duyururken, TSO Başkanı Çakırmelikoğlu aynı dosyada kent estetiği, kot farkı, dere yatakları, yağmur suyu drenajı ve uzun vadeli şehircilik ilkeleri açısından revizyon ihtiyacını Bakan Kacır’a taşıdı.

ÇAKIRMELİKOĞLU: “KENT ESTETİĞİ, ALTYAPI GÜVENLİĞİ VE ŞEHİRCİLİK İLKELERİYLE UYUMLU OLMALI”

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile gerçekleştirdiği görüşmede Giresun Merkez Liman Kavşağı bölgesinde planlanan Dal-Çık Projesi’ne ilişkin teknik değerlendirmeleri ve kamuoyunda dile getirilen endişeleri paylaştığını duyurdu.

Çakırmelikoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şehir geçişini rahatlatmak amacıyla Giresun Merkez Liman Kavşağı bölgesinde planlanan Dal-Çık projesine ilişkin teknik değerlendirmeleri ve kamuoyunda dile getirilen endişeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a aktardık.”

Çakırmelikoğlu, farklı seviyeli kavşak olarak projelendirilen yapının oluşturacağı kot farkının kent siluetini olumsuz etkileyebileceği yönündeki teknik görüşleri Bakan Kacır’a ilettiklerini belirtti.

Açıklamada ayrıca, güzergâhta bulunan dere yatakları ve yağmur suyu drenaj sistemi açısından projenin ilave mühendislik riskleri doğurabileceği yönündeki uzman değerlendirmelerinin de Bakan Kacır’a aktarıldığı ifade edildi.

“ASIL KALICI ÇÖZÜM GÜNEY ÇEVRE YOLU”

TSO Başkanı Çakırmelikoğlu, şehir içi ulaşımın iyileştirilmesine yönelik yatırımların önemine dikkat çekerken, uygulanacak çözümün yalnızca trafik akışını değil, kentin geleceğini de dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Çakırmelikoğlu açıklamasında, projenin kent estetiği, altyapı güvenliği ve uzun vadeli şehircilik ilkeleriyle uyumlu olması gerektiğini belirterek, Giresun’un ulaşım sorunu açısından asıl kalıcı çözümün Güney Çevre Yolu olduğunu ifade etti.

BAKAN KACIR’DAN YENİDEN DEĞERLENDİRME TALİMATI

Çakırmelikoğlu’nun açıklamasına göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da şehir merkezinde belirgin kot farkı oluşturacak bir yapının uygun bir çözüm olmayabileceğini ifade etti.

Bakan Kacır’ın, projenin teknik açıdan yeniden değerlendirilmesi ve alternatif uygulama seçeneklerinin ilgili kurumlar tarafından gözden geçirilmesi yönünde talimat verdiği bildirildi.

Bu açıklama, Dal-Çık Projesi’nin mevcut haliyle uygulanıp uygulanmayacağı, teknik revizyon yapılıp yapılmayacağı ve alternatif ulaşım çözümlerinin yeniden masaya yatırılıp yatırılmayacağı sorularını gündeme getirdi.

ELMAS, 4 HAZİRAN’DA SÖZLEŞMENİN İMZALANDIĞINI DUYURMUŞTU

Haberin ikinci boyutunda ise AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas’ın daha önce yaptığı açıklama yer alıyor. Elmas, 9 Haziran 2026 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Giresun Limanı Farklı Seviyeli Kavşağı, kamuoyundaki adıyla Dal-Çık Projesi’nde yüklenici firma ile sözleşmenin 4 Haziran 2026’da imzalandığını duyurmuştu.

Elmas, projenin yapım süresinin sözleşmeye göre 400 gün olarak belirlendiğini açıklamış, yatırımın Giresun’un şehir içi ulaşımına kalıcı çözüm sunacağını ifade etmişti.

Elmas’ın açıklamasında özellikle üç başlık öne çıkmıştı: sözleşmenin 4 Haziran 2026’da imzalanması, yapım süresinin 400 gün olarak belirlenmesi ve Tabaklar Deresi üzerinde tersip bendiyle su baskını riskine karşı altyapı hazırlıklarının netleşmesi.

400 GÜNLÜK SÜRE 2027 TEMMUZ AYINA UZANAN BİR TAKVİME İŞARET EDİYOR

Sözleşme tarihinden itibaren 400 günlük süre dikkate alındığında, projenin tamamlanma takvimi 2027 yılının Temmuz ayına uzanan bir dönemi işaret ediyor. Ancak işin kesin bitiş tarihinin; yer teslimi, işe başlama tarihi, idari şartname ve sözleşme hükümleriyle birlikte netleşeceği belirtiliyor.

Elmas’ın açıklamasına göre proje, 15 Mayıs 2026’da ihale sürecine bağlandıktan sonra 4 Haziran 2026’da sözleşme aşamasına geçti. Böylece Dal-Çık dosyasında 2026 yılı içinde yeni bir idari takvim oluştu.

PROJE 2023’TEN BU YANA GİRESUN’UN EN TARTIŞMALI ULAŞIM DOSYALARINDAN BİRİ

Dal-Çık Projesi, Giresun’da yeni gündeme gelen bir yatırım değil. Projenin geçmişi 2023 yılındaki ihale sürecine kadar uzanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 2023 yılında çıkılan ihale, Karadeniz Sahil Yolu Giresun Liman Farklı Seviyeli Kavşağı yapımını kapsıyordu.

Dosyada 2023 ihalesi, 2024’te yapılan temel atma töreni, 2025’te gündeme gelen bitiş tarihi, sahada ilerleme görülmediği yönündeki iddialar, teknik çevrelerin su ve drenaj uyarıları, 2026’daki yeni ihale ve son olarak 4 Haziran 2026’da imzalandığı açıklanan sözleşme bir bütün olarak öne çıkıyor.

Bu nedenle TSO Başkanı Çakırmelikoğlu’nun Bakan Kacır’a taşıdığı revizyon talebi, yalnızca yeni bir teknik itiraz olarak değil, projenin geçmişten bugüne biriken tartışmalarıyla birlikte okunuyor.

TEMEL TARTIŞMA: TRAFİK ÇÖZÜMÜ MÜ, YENİ ALTYAPI RİSKİ Mİ?

Dal-Çık Projesi’nin amacı, Giresun Limanı bağlantısı, sahil yolu geçişi ve şehir merkezi girişindeki trafik yoğunluğunu azaltmak olarak açıklanıyor. Ancak projeye ilişkin teknik kaygılar da aynı ölçüde gündemde.

Özellikle altgeçit niteliğindeki farklı seviyeli kavşak uygulamasında yol kotunun düşmesi, yoğun yağış alan Giresun’da su baskını ve drenaj kapasitesi tartışmalarını beraberinde getiriyor. Nazım Elmas’ın açıklamasında Tabaklar Deresi üzerinde tersip bendi çalışmasına yer verilmesi de bu teknik risklerin proje gündeminde olduğunu gösteriyor.

TSO Başkanı Çakırmelikoğlu’nun Bakan Kacır’a aktardığı kaygılar ise bu noktada daha geniş bir şehircilik çerçevesi çiziyor. Çakırmelikoğlu, projenin sadece trafik akışı açısından değil, kent silueti, kot farkı, dere yatakları, yağmur suyu drenaj sistemi ve altyapı güvenliği açısından da değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

GÖZLER REVİZYON SÜRECİNE ÇEVRİLDİ

Gelinen noktada Dal-Çık Projesi’nde iki kritik süreç aynı anda ilerliyor. Bir tarafta, Nazım Elmas’ın duyurduğu sözleşme ve 400 günlük yapım süresi bulunuyor. Diğer tarafta ise Hasan Çakırmelikoğlu’nun Bakan Kacır’a ilettiği teknik itirazlar ve Bakan’ın yeniden değerlendirme talimatı yer alıyor.

Bu tablo, projenin nihai şeklinin henüz kamuoyu açısından tam netleşmediğini gösteriyor. Bundan sonraki aşamada yüklenici firma, güncel sözleşme bedeli, yer teslimi, iş programı, drenaj kapasitesi, Tabaklar Deresi üzerindeki tersip bendi çalışması, şantiye sürecinde trafik yönetimi ve olası teknik revizyonların açıklanması bekleniyor.

GİRESUN İÇİN BELİRLEYİCİ SORU: PROJE NASIL UYGULANACAK?

Giresun için asıl mesele artık Dal-Çık Projesi’nin yalnızca yapılıp yapılmayacağı değil, nasıl yapılacağı sorusudur. Kentin en yoğun ulaşım noktalarından birinde uygulanacak projenin, trafik akışını rahatlatırken yeni altyapı sorunları üretmemesi gerekiyor.

Bu nedenle projenin bundan sonraki sürecinde şeffaf bilgilendirme, teknik revizyonların kamuoyuyla paylaşılması, drenaj ve taşkın risklerine ilişkin mühendislik çözümlerinin açıkça ortaya konulması ve Güney Çevre Yolu başta olmak üzere kalıcı ulaşım seçeneklerinin yeniden değerlendirilmesi önem taşıyor.

Milletvekili Elmas’ın “sözleşme imzalandı” açıklamasıyla başlayan yeni süreç, TSO Başkanı Çakırmelikoğlu’nun Bakan Kacır’a taşıdığı revizyon talebiyle farklı bir boyut kazandı. Dal-Çık dosyasında bundan sonraki belirleyici başlık, projenin Giresun’un ulaşım sorununu gerçekten çözüp çözmeyeceği kadar, kentin altyapı güvenliği ve şehircilik geleceğiyle uyumlu biçimde uygulanıp uygulanmayacağı olacak.