
Avrupa Birliği'nin fonladığı ENHANCER Projesi, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla girişimcilik yeteneklerini artırıyor. Bu çerçevede kooperatiflere toplamda 17 milyon avro fon sağlandı. 2026'da başlayacak olan 70 milyon avroluk yeni projede, 45 milyon avro hibe olarak verilecek. Türkiye göç yönetiminde daha fazla rol üstlenecek.
ANKARA (İGFA) - Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından yürütülen "Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi" (ENHANCER) Projesi, kooperatifler için düzenlenen hibe programlarının başarı hikayelerinin paylaşıldığı bir çalıştayı Ankara'da gerçekleştirdi.
Çalıştayda, projeden faydalanan kooperatiflerin ürünleri sergilendi. Sergi alanı yoğun ilgi gördü ve projeden yararlanan kooperatiflerin ürünleri stantlarda yer aldı. Projenin üçüncü aşaması olan ‘ENHANCER PRO’ ile kooperatiflere yeni hibe ve desteklerin sağlanacağı açıklandı.
ENHANCER projesinin sağladığı 17 milyon avroluk hibeden yararlanan ve 26’sı yeni kurulan toplam 50 kooperatifin katılımıyla gerçekleşen çalıştayda, 2026 yılının ilk aylarında başlayacak olan 70 milyon avroluk yeni destek programı için başvuruların alınacağı belirtildi.
"Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi" (ENHANCER) Projesi, Türkiye’nin 12. Kalkınma Programı kapsamında hazırlandı. Birleşmiş Milletler’in 2025 yılını ‘Uluslararası Kooperatif Yılı’ ilan etmesiyle projenin önemi arttı. Bu proje kapsamında krizlere karşı dayanıklılığı artıran kooperatiflerin desteklenmesi için bugüne kadar 8 milyon avro finansman sağlandı.
“TÜRKİYE GÖÇ YÖNETİMİNDE ETKİN OLACAK”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ICMPD Türkiye Temsilciliği Başkanı Tamer Kılıç, merkezlerinin Türkiye’nin göç yönetiminde liderlik yaptığını ve uluslararası fonları stratejik olarak Türkiye'nin öncelikleri doğrultusunda kullandığını belirtti.
Kılıç, Türkiye'deki çalışmaların sosyo-ekonomik uyum ve kalkınma projelerinin hayata geçirilmesiyle kalkınma hedefine destek vermeye devam ettiğini bildirdi. Avrupa Birliği'nin desteğiyle 2020'de başlatılan ENHANCER projesinin, 32 milyon avro bütçe ile Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini güçlendirme amacına hizmet ettiğini açıkladı.
T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, kooperatiflerin yerel kalkınmanın önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. Şimşek, "Gerçek kalkınma sadece büyükşehirlerin gelişimiyle değil, en ücra köşelerden toplumun her kesimine kadar kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yaklaşım ile sağlanabilir. Bu doğrultuda, Bakanlık ve ajanslar olarak ülkede topyekûn kalkınmayı hedefliyoruz" dedi.