KKTC'de devir teslim tamam! Erhürman görevi Tatar'dan devraldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, düzenlenen törenle görevini Ersin Tatar'dan devraldı. Erhürman, adil yaşam koşulları ve eşit haklar vurgusu yaptı ve Türkiye ile ilişkileri güçlendirmenin öncelikli hedef olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2025 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2025 16:05

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nde ettiği yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen devir-teslim töreniyle görevi, önceki Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan teslim aldı. Erhürman, "Bu adada yaşayan Kıbrıslı Rum bir çocuğun sahip olduğu haklarla, Kıbrıslı Türk bir çocuğun sahip olduğu haklar eşittir.” şeklinde bir açıklama yaptı.

KKTC (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı’ndaki devir-teslim törenine, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile eşi Nilden Bektaş Erhürman’ı, 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar karşıladı. Sibel Tatar, Nilden Erhürman’a bir çiçek sundu.

Tören, Cumhurbaşkanlığı tören kıtasının selamlanması ile başladı. Ardından saygı duruşunun yanı sıra İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Tatar ve Erhürman’ın biyografilerinin okunmasının ardından, her iki Cumhurbaşkanı da törende birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların sonrasında, Cumhurbaşkanlığı forsu göndere çekilmeden önce Tatar tarafından indirilerek Erhürman’a takdim edildi. Yeni Cumhurbaşkanlığı forsu göndere çekilirken, tören kıtası iki Cumhurbaşkanı tarafından teftiş edildi.

Törende, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KTBK Komutanı Korgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, askeri erkân, siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri ile davetliler hazır bulundu.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erhürman, tebrikleri kabul etti ve ardından Cumhurbaşkanlığı bahçesinde halka açık bir resepsiyon düzenlendi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI KIBRIS TÜRK HALKININ EVİDİR”

Törene "Cumhurbaşkanlığı Kıbrıs Türk halkının evidir demiştik. Bu vesileyle hepiniz evinize hoş geldiniz." sözleriyle başlayan Erhürman, geçmiste görev yapmış tüm Cumhurbaşkanları ve onların eşlerine teşekkür etti; Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı andı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a da "hoş geldiniz" diyerek hitap eden Erhürman, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının "sarsılmaz bir temel" üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Erhürman, konuşmasında Kıbrıs Türk halkının en büyük zenginliğinin nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Siyasi kariyerim boyunca halkımızı dinledim. Bundan sonra da sizlere kulak vermeye devam edeceğim. Bu ülkede halkın daha umutlu ve refah içinde bir yaşam sürmeyi hak ettiğine inanıyorum. Cumhurbaşkanı olarak en önemli görevim, çocuklarımızın eşit, özgür, sağlıklı ve mutlu yaşamaları için var gücümle çalışmak olacaktır.” dedi.

Erhürman, “Bu seçimin kaybedeni yoktur, kazanan Kıbrıs Türk halkı ve çocuklarımızdır, kardeşliğimizdir” diyerek sözlerini sürdürdü.

Kıbrıs meselesine geniş yer ayıran KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs Türk halkının çözüm ve müzakere kararlılığını birçok kez ortaya koyduğunu ifade etti.

Çözüm sürecine ilişkin olarak "Kıbrıs Türk halkı çözümden, müzakereden, masadan hiçbir zaman kaçmamıştır.” diyerek uluslararası topluma da bir çağrıda bulunan Erhürman, “Herkesin kazançlı çıkacağı bir çözüme, kalıcı barışa ve istikrara odaklanılması önemlidir." dedi.

Türkiye-KKTC ilişkilerine değinen Erhürman, iki ülke arasında var olan bağların "başka hiçbir iki devlet arasında bulunamayacak kadar özel" olduğunu söyledi ve "Hiçbir Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesinde Türkiye Cumhuriyeti ile istişare etmeden karar almamıştır; bu benim dönemimde de değişmeyecektir. Amacım, Türkiye Cumhuriyeti–Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerini daha iyi seviyelere yükseltmektir” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI HALKIN EVİDİR, HALKIN SORUNLARINI GÖZ ÖNÜNE ALACAĞIM”

Cumhurbaşkanlığı makamının sadece dış politika değil, iç meseleler açısından da mühim bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Erhürman, kamu yönetimi, liyakat, gençlerin ülkeye dönüşü, eğitim ve sağlık sistemleri, beyin göçünün önlenmesi ve hukukun üstünlüğü konularında duyarlılıkla çalışacağını belirtti.